lördag 13 februari 2016

Resa nr 1

På tre dagar har vi klarat av cirka 150 mil genom det australiensiska landskapet. Från bergsvägarna i nordöstra Victoria genom småstäder i New South Wales till outbacken i södra Queensland.

Makens hemtrakter, de australiensiska alperna, är ofantligt vackra. Branta skogsbeklädda berg med vindlande smala vägar. Öppna platåer uppe på bergsryggarna där vildhästarna (brumbies) betar (den här gången såg vi inga, förra besöket uppe på platåerna, 2002, såg vi en liten flock) och gamla små stugor där skogsarbetarna brukade bo när. Vi stannade och åt lunch vid Timbarra Rivers början, precis i utkanten av Nunniong Plains, innan vi körde vidare. 

Makens hemtrakter

Washington Winch - gammal maskin som användes för att vinscha upp stockar som sågats ned


Filmen Mannen från Snowy River (en gammal film från 80-talet) spelades in i närheten, är filmen bekant vet du hur landskapet ser ut.

Efter en hel dags körning hamnade vi på andra sidan alperna, nära gränsen mellan Victoria och NSW och campingplatsen Pig’s Point. Över hela Australien finns massor av campingplatser som kostar gratis att campa på. Ibland finns det en toalett och ibland inte.

Efter en kort fiskestund och lite shopping i Albury kom vi iväg för dag två och en riktigt seg resedag. 70 mil skulle vi igenom och med tanke på att vi inte kom iväg från Albury förrän vid 12-tiden blev det sent. Framåt eftermiddagen körde vi in i ett område med massor av åskoväder, 4 timmar av magiska blixtuppvisningar följde och vi var inte helt säkra på om ovädret skulle passera vår tilltänkta övernattningsplats eller inte. Kom fram dit vi skulle vid 10-tiden på kvällen, åskan rullade långt borta men kom aldrig i närheten av oss.




Idag vaknade vi till cockatooernas högljudda ”skönsång”. De må vara vita och vackra men fy helsikotta vilket oväsen de för! Resan idag gick oändligt mycket lättare än gårdagens. Raka vägar genom det som kallas för ”rural Australia”, stora områden med jordbruk och/eller boskap innan ”the Outback” börjar (oklart var denna Outback faktiskt börjar). 

Cockatoos

Uppåt norra NSW och södra Qld börjar lastbilschaufförerna på riktigt använda sina UHF (ultra high frequency) radios. Vi har också en sådan i bilen vilket gör att vi kan prata med andra som använder samma kanal. Kanal 40 är en öppen kanal (alla kanaler är öppna så det som sägs hörs av alla som har just den kanalen inställd och som befinner sig inom en radie av ca 3-5km) som de flesta lastbilschaffisar använder. De kommer med glada tillrop och hojtar till om det går att göra säkra omkörningar. Vid något tillfälle precis innan lunch fick svärmor kommentaren ”at your place” nar hon frågade oss var vi ville äta någonstans. Vid något annat tillfälle behövde vi stanna eftersom barnen behövde en kissepaus. ”There’s a roadhouse 15 k’s down the road with proper toilets” hörde vi över etern.

  
Temperaturen börjar klättra stadigt uppåt. I Moree, där vi åt lunch, var det runt 30 grader vilket är VARMT! Allt är givetvis luftkonditionerat vilket gör kontrasten mellan ute och inne gigantisk. Det är lätt att glömma hur varmt det faktiskt är.

Framåt seneftermiddagen kom vi fram till Aunty Emily och Uncle Nathans hus. De bor på en gård, en ”station” som ligger mitt ute i ingenstans. Nathan är station manager där och familjen har just flyttat dit. Äldste sonen Thomas har precis börjat skolan, familjen ville bo på en plats där han faktiskt kunde åka buss till skolan och inte behöva aningen bo på internat eller gå på skola hemma (home schooling). Närmsta stad där det finns en mataffär ligger ungefär 1,5 timma från gården. 30 min från gården ligger ett pyttesamhälle (en vägkorsning) med skolan och en bensinstation/pub/systembolag. 


Barnen fick äntligen träffa sina kusiner, på båda håll har det setts fram emot det här ögonblicket lika mycket och det har börjat bra. De hade ofantligt roligt innan de stöp i säng!

På gården finns just nu två backpackers från Tyskland, de ska jobba här ett par månader och sedan reser de vidare. Vi bor, tillsammans med dem, i ett litet komplex nedanför huset. Just nu är klockan halv 12 på kvällen, det är varmt och skönt och Nathan har precis skjutit en King Brown orm som krälade in under huset vi bor.

Död orm

-------------------------------------------------------------------------------

Dag 1 – Timbarra till Tallangatta

Dag 2 – Tallangatta till Mendooran

Dag 3 – Mendooran till Meribah Station, Westmar



Djur: kängurur, wallabies, emu, echidna, cockatoos, galahs, geckos, skinks, orm, spindlar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar